İngilizce Alfabe - Ekstra Bilgilerle





                                   İngilizce Alfabe



       İngilizce alfabe çok önemli bir konudur. İngilizce öğrenmeye yeni başlayan öğrenciler, İngilizce alfabeye gereken önemi vermezler. Çünkü Türkçe alfabe bilinmeden dahi Türkçe konuşulabilir.  Bundan dolayı anadili Türkçe olan öğrenciler, İngilizce'de de aynı durumun geçerli olduğunu düşünürler. Yani İngilizce alfabe bilinmeden de İngilizce konuşulabileceğinene inanırlar. Halbuki Türkçe alfabe bilinmeden de Türkçe konuşabiliyor olmasına rağmen, İngilizce alfabe bilinmeden İngilizce konuşulamaz. Alfabe konusunun detaylarına geçmeden önce İngilizce alfabenin neden çok önemli olduğunu görelim.




        İngilizce'de heceleme işlemi harf harf yapılır. Bildiğiniz üzere İngilizce okunduğu gibi yazılan bir dil değildir. Dolayısıyla bazı kelimelerin nasıl yazıldığını okunuşundan tahmin edemeyebilirsiniz. Bu durumda karşınızdaki kişiden söylediği kelimeyi hecelemesi istersiniz. Karşınızdaki kişi de size söylediği kelimenin harflerini teker teker söyler. Örneğin; karşınızdaki kişi "car" şeklinde bir kelime kullandı ve siz bu kelimenin nasıl yazıldığını bilmiyorsunuz. Siz de şöyle bir soru sorarsınız: "how do you spell it?" "Bu kelime nasıl hecelenir?" anlamına gelen bu soruyu sorduğunuzda, karşınızdaki kişi kullandığı kelimeyi harf harf söylemeye başlayacaktır. Aşağıdaki örnek diyaloğu görelim;


- Car
- How do you spell it?
- Si ey ar.


"Car" kelimesinin harflerini teker teker söylenerek bu kelime hecelerine ayrıldı.


         Şimdi aşağıdaki tabloya bakarak İngilizce harfleri ve bu harflerinin okunuşlarını görelim;


english alphabet


        - Görüldüğü gibi İngilizce alfabe 26 harften oluşmaktadır.

       - İngilizce alfabede büyük "ı" harfi; küçük "i" harfi yoktur. Türkçe alfabede bu harfler iki farklı harf iken, İngilizce alfabede bu iki harf tek bir harftir. Küçük yazıldığında "i" şeklinde büyük yazıldığında ise "ı"  şeklinde yazılır.



        - İngilizce alfabede "x, q ve w" harfleri yer almaktadır. Ancak Türkçe alfabede bu harfler yoktur.


        - Türkçe'de yer alan İngilizcede yer almayan harfler ise şunlardır: "ç, ş, ğ, ö, ü".


      
         İngilizcede nasıl yazıldığını bilmediğiniz bir kelimenin yazılışını sormak için söyle dersiniz;

        -  How do you spell it? 

     Bu soru "Nasıl hecelenir?" anlamına gelmektedir. Birine bu soruyu sorduğumuzda kullandığı kelimenin harflerini teker teker söyleyecektir. Örnek diyaloğu inceleylim;


- What is your name?
- Murat
- How do you Spell it?
- Em yu ar ey ti.


    Örnekte görüldüğü gibi; "how do you spell it?" şeklinde bir soru sorulduğunda karşıdaki kişi adının harflerini İngilizce alfabedeki okunuşları ile teker teker söyledi. İngilizce alfabe konusunda öğrenirken "How do you spell it?" kalıbını öğrenmemek olmaz. Özellikle birinin adını sosyal medyada arayacağınız zaman veya telefonunuza kaydedeceğiniz zaman bu soruyu sorabilirsiniz. 


       İngilizce alfabedeki bazı harflerin okunuşları bazı kelimelere benzediği için bu harfler o kelimelerin yerine kullanılabilir. Özellikle resmi olmayan diyaloglarda bu tür kullanımlar son derece yaygındır. İngilizce alfabenin bu tür kullanımlarına bazı örnekler verelim;

       K for Key
      
         Anahtar anlamına gelen "key" kelimesi yerine "k" harfinin yazılması son derece yaygındır. Nitekim yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi "k" harfinin okunuşu "key" şeklindeydi.

        - Gimme the k. ( Give me the key cümlesi bu şekilde yazılabilir. "key" kelimesi yerine sadece "k" harfi kullanıldı.)


        C for See


         İngilizce alfabede bu duruma benzer bir başka kullanımda "c" harfi için geçerlidir. Yukarıdaki tabloda gördüğünüz üzere "c" harfinin okunuşu "see" şeklindedir. "see" ise görmek anlamına gelmektedir. Dolayısıyla "c" harfi görmek anlamına gelen "see" kelimesi yerine sıklıkla kullanılır.

         - I can't c him. (Bu cümlede "c" harfi "görmek" anlamına gelen "see" fiili yerine kullanıldı. Bu cümlenin anlamı ise "Onu göremiyorum" şeklindedir.)


          U for You


                 Kelime yerine kullanılan harflerden bir başkası ise "u" harfidir. Bu harfin okunuşu da "yu" şeklinde olduğu için, resmi olmayan cümlelerde, "Sen" anlamına gelecek şekilde kullanılabilir aşağıdaki örnek cümleye bakalım;


         - U have a car.


         Bu cümlenin başında yer alan "u harfi "yu" şeklinde okunmaktadır ve cümleye "Sen" anlamı katmıştır. Bu cümlenin anlamı da "sen bir arabaya sahipsin" şeklindedir.


         R for Are
       
              İngilizce alfabede kelime yerine kullanılan bir başka harf ise "r" harfidir. İngilizce harflerin okunuşunu gösterdiğimiz yukarıdaki tablodan görebileceğiniz gibi "r" harfi "ar" şeklinde okunur". "Are" şeklinde yazılan ve "ar" olarak okunan ifade  ise "you" zamirinin yardımcı fiilidir. Dolayısıyla "are" yardımcı fiilinin yerine "r" ifadesi kullanılabilir. Aşağıdaki örnek cümleyi inceleyelim;


         - R u  a doctor?


         Bu cümledeki iki harf, iki farklı kelimenin yerine kullanılmıştır. "r" harfi "are" yardımcı fiilinin yerine; ve "u" harfi "you" zamirinin yerine kullanılmıştır.

         B for Be

         Bir başka kullanıma daha bakalım. İngilizce'de "olmak" kelimesi "be" fiilidir. İngilizce harflerin okunuşunu gösterdiğimiz yukarıdaki tabloda "b" harfinin "bi" şeklinde okunduğunu belirtmiştik. "Olmak" anlamına gelen "be" fiili de "bi" şeklinde yazılabilir. Dolayısıyla "olmak" anlamına gelen "be" fiilinin yerine "b" harfi kullanılabilir. Aşağıdaki örnek cümleyi inceleyelim;


         - B here at 3.


         "3'te burada ol" anlamına gelen bu cümlenin İngilizcesinde "olmak" anlamını karşılamak üzere "b" harfi kullanılmıştır. "B" harfinin okunuşu "bi" şeklinde olduğu için cümleye olmak anlamı katmıştır.



          Bu tür kullanımlar her ne kadar yaygın olsa da, İngilizce harflerin kelimeler yerine kullanılmasının resmi olmayan, informal durumlarda kullanıldığını bilmeniz gerekir. Örneğin; bir arkadaşınıza WhatsApp'tan bir mesaj atacağınız zaman veya hızlıca bir not yazdığınız zaman bu İngilizce harfleri İngilizce kelimelerin yerine kullanabilirsiniz. Ancak resmi yazışmalarda veya yazılarda bu harfleri kelimelerin yerine kullanmamanız gerekir. Bu gayri resmi bir duruş gösterecektir ve karşı tarafın sizin ciddiyetsiz olduğunuzu düşünmenize sebep olacaktır.


        Aşağıdaki kelimeleri ve bu kelimelerin nasıl hecelendiğini görelim;





         Değerli öğrenciler; İngilizce alfabe, İngilizce'nin ilk ve en önemli konularından birisidir. Türkçede alfabe gündelik konuşmalarda sıklıkla kullanılmasa bile bu durum İngilizce'de farklıdır. İngilizce alfabe gündelik konuşmaların ollmazsa olmazıdır. Nitekim İngilizce yazıldığı gibi okunmayan bir dildir ve bundan dolayı nasıl yazıldığını bilmediğiniz kelimelerin yazılışını öğrenmek için İngilizce alfabeyi bilmelisiniz.


          Ayrıca, İngilizce alfabe hakkında hazırladığımız son derece detaylı videolu dersimizi de izleyerek İngilizce alfabeyi öğrenebilirsiniz. İngilizce alfabe dersimiz hafıza tekniklerine uygun olarak hazırlandığı için bu dersimizi baştan sona dikkatli bir şekilde izlerseniz konuyu rahatlıkla öğrenebilirsiniz.







         İngilizce Öğrenmenin En Kolay Yolu 

              Hayat ingilizce'nin YouTube kanalını beğenerek İngilizce alfabe gibi İngilizcenin en önemli konularını anlattığımız videolu derslerimize de ücretsiz olarak erişebilirsiniz. İnternetteki diğer videoların aksine hayat ingilizce videoları hafıza tekniklerini uygun olarak hazırlanmıştır. Bundan dolayı, hayat ingilizce videoları aracılığıyla öğrendiğimiz konuları bir daha unutmazsınız.



           Ancak İngilizce öğrenmenin sadece izleyerek olmayacağının da farkındayız. İngilizce öğrenmek isteyen öğrenciler mutlaka öğrenme sürecine aktif olarak katılmalıdır. Ancak malesef videolu veya yazılı dersler aracılığı ile öğrenciyi derse katmak mümkün değildir. İnternetten İngilizce öğrenmek isteyen öğrencilerin başarısız olmasının asıl sebebi de budur. Öğrenciler yazılı dersleri okuyarak veya videolu dersleri izleyerek İngilizce öğrenmeye çalışırlar. Her ne kadar çalışma esnasında bazı konuları öğrenebilseler de çalışmanın üzerinden bir süre geçtikten sonra öğrendikleri konuları unuturlar. Bunun sebebi öğrenme sürecine aktif olarak katılmıyor olmalarıdır.


           Bu noktada en büyük yardımcınız hayat ingilizce olacaktır. Nitekim hayat ingilizce hem yazılı dersleri sunduğu bir internet sitesine hem videolu dersleri sunduğu bir YouTube kanalına hem de öğrencilerin derse katılarak aktif öğrenmeyi gerçekleştirmesine yardım eden bir eğitim setine sahiptir. Sizlerde kısa zamanda İngilizce öğrenmek ve öğrendiğiniz bilgileri bir daha unutmayarak konuşmalarınızda etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız, hayat ingilizce YouTube kanalımıza mutlaka abone olmalısınız.


           Ayrıca videolu ve yazılı derslerimizin tamamlayıcısı olan hayat ingilizce eğitim setimizi de indirerek öğrendiğimiz konuları kitaplarımızdan tekrar ederseniz, çok kısa zamanda çok etkili sonuçlar alabildiğinizi göreceksiniz. İngilizce öğrenmenin hiç de zor olmadığını kanıtlayan eğitim setimiz ve eğitim videolarını sayesinde sizler de İngilizce probleminizden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. 


Dört kitaptan oluşan videolu derslerimizin tamamlayıcısı olan eğitim sitemizi indirmek için tıklayınız.


Unutmayın İngilizce öğrenmek isteyen herkes İngilizce öğrenebilir.

Etiketler: , ,